Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

”Vaggningsroboten” gör entré

Kommentering avstängd

Ja ni, man slutar aldrig att förvånas. Nu ska nämligen robotar ta över sysslan att vagga förskolebarn till sömns i Danmark. Själv vet jag inte om jag ska skratta eller gråta åt eländet …

Jo, ni läste rätt. I ett antal utvalda förskolor i Danmark ska det nu testas om en form av robotarm, för 5000-6000 kronor, fungerar att vagga barnen till sömns. Allt för att personalen ska kunna göra annat under tiden. Här ska det nämligen sparas tid och effektiviseras till max. Om det sedan sker på bekostnad av mänsklig kontakt för barnen … tja, det är skitsamma i dessa besparingstider. Vad är väl en mysig godnattsaga och strykningar i konkurrens med en robot?

Bild: David Castillo Dominici @ freedigitalphotos.net

Det låter kanske inte så farligt, och det är det väl kanske inte heller. Men maken till opersonlig verksamhet får man väl leta efter. Vem vet var det här tar vägen om det visar sig fungera? Får vi då, som Åsa Erlandson på Aftonbladet ”befarar”, blöjbytarmaskiner eller? Jag vill inte låta negativ, men det skulle inte förvåna mig om vi snart ser dessa ”vaggningsrobotar” också i Sverige. Jag menar, varför inte? Vi ransonerar ju bort all personlig service på alla andra ställen. Jag sprang exempelvis som en vettvilling på Stockholms centralstation i somras i ett försök att hitta en människa att prata med. Tror ni att jag hittade någon? Det gjorde jag inte nej … om du inte räknar med ordningsvakten som gav mig fel information. När jag går till tandläkaren är det samma sak. Numera måste jag knappa in mig själv på en dator istället för att anmäla mig i receptionen. Detsamma gäller på bilbesiktningen. And the list goes on. Snart är vi människor totalt värdelösa. Tekniska maskiner tar hand om alla våra sysslor …

Att effektivisera kan väl vara bra om det görs på ett vettigt sätt. Men hur skulle det istället vara om vi la lite kosing på att utveckla skola och vård istället för att exempelvis köpa in  fula och värdelösa konstverk? Och inte att förglömma, robotar …

Comments are closed.