Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Tonåringar i ”Biggest loser”

Kommentering avstängd

För lite drygt en månad sedan läste jag en artikel som handlade om en ny version av TV-programmet ”The Biggest Loser”. Programmet där det tävlas i att gå ner i vikt. Det intressanta är att man nu väljer att inkludera tonåringar i konceptet. Just det tycks ha upprört en del människor och organisationer i USA. Det hela inbjuder till en intressant diskussion, varför jag också sparade artikeln.

biggest loser

Personligen kan jag förstå dessa ilskna reaktioner. För visst utnyttjar TV-bolaget situationen. Men när gör de inte det? Samtidigt har ju individen själv valt att ställa upp, får jag förmoda. Och att då gå så långt som att anklaga TV-bolaget, NBC, för att ”profitera på mobbning och stigmatisering av tjocka barn” kanske är att gå väl långt. Jag menar, det är ingen nyhet att dagens barn och unga lever ohälsosamt. Däremot förekommer dessa individer inte särskilt ofta i media. Är inte det i så fall en form av diskriminering? I det avseendet håller jag därför med den citerade barnläkaren. Att tiga ihjäl problemet fungerar inte. Och av det lilla som jag faktiskt har sett av ”The Biggest Loser” så handlar det ju faktiskt om en hälsosam viktminskning. Inte några hokuspokus-dieter. Vad är så hemskt med det? Visst kan jag tycka att de personliga tränarna pushar väl hårt ibland, men det är en annan sak. Dessutom antar jag att träningen anpassas efter individen och dess förutsättningar.

Ska unga få vara med i programmet?

Se resultat

Loading ... Loading ...

Vad tror/tycker ni om det här? Bra eller dåligt? Kan det inspirera andra i samma situation, eller kommer det leda till mer mobbning etc.? Kommer det att skapa/spä på en bild av att övervikt inte är okej?

Comments are closed.