Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Tips för en hälsosam kosthållning för barn

Kommentering avstängd

Det  är inte alltid helt enkelt att få barn att äta hälsosamt. Då barnen själva inte hunnit lära sig/bilda sig en egen uppfattning om vad en hälsosam kosthållning innebär för dem ligger ansvaret hos de vuxna. Ibland tror jag dock den huvudsakliga svårigheten vad gäller hälsosam kosthållning skapas genom att vi har en tendens att komplicera saker i onödan. Visst, kostråd kommer farande från både höger och vänster, och jag håller med, det kan ibland vara svårt att veta vilken fot man ska stå på. Dieter hit, och dieter dit.

Bild: Clare Bloomfield @ freedigitalphotos.net

Det gäller således att bilda sig en egen uppfattning, utgå ifrån det som låter vettigt/som du mår bra av. Att helt följa med i djungeln av vetenskapliga fakta som kommer fram kan nämligen upplevas ohanterligt och rent av förvirrande. Personligen tycker jag lagom är bäst i alla lägen. Jag tillhör skaran som anser att kroppen behöver alla former av näringsämnen för att fungera optimalt. Av den anledningen förespråkar jag en varierad kost där allt är tillåtet – i lagoma mängder. ”Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel” är titeln på en bok skriven av Gisela van der Ster Wallin och Anna-Carin E. Lindskog som jag tycker beskriver min inställning ganska väl. Det är för övrigt en läsvärd bok, och Gisela har jag själv haft förmånen att ha som lärare, och jag upplevde henne väldigt kunnig.

Några enkla tips för en hälsosam kosthållning:

  • Sträva efter att följa tallriksmodellen och matcirkeln.
  • Ät regelbundet och ofta (4-6 måltider/dag). Frukost, lunch och middag + mellanmål. Ha i åtanke att barn inte kan äta stora portioner, och därför behöver mellanmål.
  • Uppmuntra till att äta frukost.
  • Gör listor med favoritmellanmål så att livsmedlen alltid finns hemma.
  • Ät tillsammans!

Mer information angående det här finns bland annat på Livsmedelsverkets och Statens Folkhälsoinstituts respektive hemsida.

Comments are closed.