Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Svårläst text på förpackningar

3

Jag må vara närsynt, men i övrigt är det inget större fel på min syn. Hyfsad syn till trots så har jag, liksom många andra, ibland oerhört svårt att läsa vad som står på dagens förpackningar. Nu är jag inte allergiker eller så, men ibland är man ju liksom bara nyfiken på produktens innehåll. Men texten är ofta såpass svårläst att jag ger upp. Känner du igen dig?

För mig personligen är det inte storlek eller färg som är värst. Nej, jag tycker blandningen av språk är mest störande. Speciellt om det handlar om en stor mängd text. Att sålla bland den informationen är ju i princip omöjligt. Och det skulle inte förvåna mig ett dugg om det är tillverkarens syfte med den oläsbara texten. Har man inget att dölja, varför göra texten på förpackningar extremt svårläst?

Nu är jag som sagt inte allergiker eller synskadad. Men om jag vore det, så skulle dagens handlande vara ett litet helsike.

Lite intressant att det är en barnmatsförpackning, av de testade produkterna, som anses mest oläslig …

Klippen kan komma att försvinna. Allt beror på SVT …

Läs också: ”Större text, tack” och ”Uppföljning av läsbarhet på förpackningar – fortsatt svårlästa texter

 • http://4u-yourspace.blogspot.com/ qbrium

  Innehållsförteckningar är ett av mina största intressen, främst när det gäller kosmetik och hudvård. Att de är oläsbara är oftast helt och hållet med flit från tillverkarens sida. Bland annat Body Shop har många etiketter där man måste dra bort en remsa för att ens kunna läsa innehållet, med andra ord: du måste köpa produkten innan du kan undersöka innehållet. Andra exempel är innehållsförteckningar där texten är spegelvänd – allt för att du inte ska få veta vad produkten innehåller. Det kan dock vara svårt att samla mycket info på ett snyggt vis, då kan ju innehållsförteckningar på nätet vara till stor fördel. Snyggt uppradade, och varje språk för sig – gärna med en länk från det latinska namnet till något mer vettigt så att man själv vet vad det innehåller utan att googla i timmatal.

  Oj, det blev långt det här…

  • http://www.framtidafriskusar.se/ Louise

   Jätteintressant kommentar. Jag handlar själv inte så mycket hudvårdsprodukter, men det var ändå mycket intressant att läsa. Men det måste väl finnas regler som ska efterföljas även i den branschen, eller?

   Innehållsförteckningar på nätet, som komplettering, låter som en bra idé tycker jag. Då bör man också kunna be något butiksbiträde kolla om produkten exempelvis innehåller något ämne som man inte tål etc. innan man går på en mina.

 • http://4u-yourspace.blogspot.com/ qbrium

  Måste passa på och tipsa också…

  Nu har Veckans Kommentatör precis dragit igång för femte
  veckan. Om man blir veckans kommentatör blir man spotlightad precis under
  headern i bloggen under en hel vecka. För att få chansen att bli utsedd behöver
  du endast skriva en kommentar på ett valfritt inlägg. Superenkelt.

  Sugen på att veta mer?
  http://4u-yourspace.blogspot.com/p/veckans-kommentator.html