Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Sonja, Boris och tjuven

Kommentering avstängd

För en tid sedan läste jag Eva Lindströms bilderbok Sonja, Boris och tjuven. Av någon anledning har jag däremot inte kommit mig för att skriva om den förrän nu.

Såhär beskriver Adlibris bokens innehåll:

DET FINNS EN TJUV på Björnens campingplats. Det händer att saker försvinner. Sonja och Boris hjälper till att leta efter spår. En kille som heter Schäfer hjälper också till. Ingen vet vem tjuven är. Det kan vara vem som helst.


Jag tyckte själv om den här boken. Den var i all sin enkelhet ganska spännande, något som jag tror ett barn skulle uppskatta mycket. Den var klart annorlunda i jämförelse med många andra bilderböcker. Den kändes således originell, vilket givetvis är ett plus. Slutet har lämnats öppet för tolkning, och ger således inget direkt svar på vem som är tjuven. Dock finns det ledtrådar som gör att man med hjälp av sina geniknölar kommer kunna misstänka en karaktär, mer än andra, för stölderna på campingen. Huruvida ett öppet slut, utan egentliga svar, tas emot av ett barn skiljer sig nog en del. Vissa kommer att gilla det, andra kommer att ogilla det. Och apropå slutet på denna bilderbok så blev det faktiskt ett samtalsämne vid en middag som jag var på för någon vecka sedan. Killarna, cirka 25-30 år, sa då rakt ut att de med all sannolikhet hade ogillat ett sådant slut när de var barn. Så jag vet inte …

Har du läst boken? Vilken var i så fall din åsikt? Och vad tyckte du/barnen i din närhet om slutet?

Utan några tankar på hur jag skulle ha uppfattat boken som barn ger jag den i alla fall i nuläget följande betyg:

Comments are closed.