Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Skolan tillmötesgår sina elever – skräpmat till lunch

Kommentering avstängd

I ett antal publicerade inlägg, vars fokus har varit Jamie Oliver’s Food Revolution, har jag delvis försvarat den svenska skolmaten. Jag har gjort det genom att säga att vi inte har det lika illa ställt i Sverige som i USA. Det må till stora delar vara sant, men min åsikt fick sig definitivt en törn häromdagen när min pappa berättade om ett inslag han hade sett på Aktuellt. Inslaget handlade om en gymnasieskola i Värmdö som tillhandahöll sina elever med matkort, vilket tydligen innebär att eleverna får äta sin lunch i princip vart som helst – inklusive McDonalds och Subway.

Bild: digitalart @ freedigitalphotos.net

Den svenska skolmaten må inte vara någon gourmetmåltid, men smakmässigt är den faktiskt inte så illa som många får den att låta. Det mesta handlar nämligen om attityd, om du frågar mig. Ska du tillhöra det coola gänget finns det sällan utrymme för att gilla skolmaten. Är du inte stark nog, är det lättast att följa strömmen. Om det så skulle serveras en supermåltid en dag så skulle det knappast fungera. Det är ju förutbestämt – skolmaten kan inte vara god, punkt slut. Det här är inget nytt fenomen, det fungerade på samma sätt när jag gick på gymnasiet för några år sedan. Skillnaden är att då gav inte skolan vika. Antingen åt man av det som serverades för dagen (eller alternativen sallad/fil och flingor) eller så fick du gå med tom mage. Visst kunde vi också gå ut och äta, men då fick vi pröjsa för kalaset själva.

”När man får välja själv äter man det man tycker om, och då äter man ordentligt” – på McDonalds. Noga utvalt var det ja. Strålande. Jag menar, McDonalds och andra snabbmatskedjor är ju verkligen kända för sin näringsriktiga och balanserade kost. De har ju sin variant av tallriksmodellen gudbevars! Och läsk då? Nej det får ju inte drickas till maten … men det ingår ju.

Alltså, ärligt talat vad är det här? Jag förstår att det är trevligt att själv kunna välja sin mat. Jag förstår också att det till mångt och mycket är godare mat ute på olika restauranger. Jag förstår också att eleverna måste äta för att kunna prestera. Men välj då ställen som verkligen serverar bra mat! Sätt gränser och förtydliga alla gråzoner som bevisligen finns i dessa alternativ. Eller ännu bättre, satsa på den egna skolmaten. Lägg pengarna på personal och råvaror som kan prestera såväl nyttig som god mat. Annars kan vi ju lika gärna börja som i USA och anse pommes frites vara en grönsak. Det skulle ju åtminstone snygga till skolans statistik.

För övrigt hoppas jag att ni vid det här laget vet att jag inte är någon hälsogalning som går i taket av att se en pizza. Men tanken på att dessa ungdomar kan sätta i sig pizza och läsk varje dag – det stör mig.

Comments are closed.