Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Reaktioner kring ”Maggie Goes on a Diet”

Kommentering avstängd

En av forskarna bakom den forskningsstudie om ätstörningar som jag nyligen skrev ett inlägg om, Josefin Westerberg Jacobson, har nu uttalat sig angående den kontroversiella barnboken ”Maggie Goes on a Diet”. Föga förvånande tar hon klart avstånd från boken och dess innehåll, och hänvisar bland annat till att var femte flicka i sjuårsåldern vill vara smalare. Hon menar också att det är helt galet att vi människor fortsätter att sprida idén om att man blir omtyckt och lycklig – bara man är smal. Jag kan inte annat än att hålla med.

Angående boken och dess budskap och handling säger Westerberg Jacobson följande:

Vi har sett att många flickor tänker på just det här sättet. Flickor som inte alls är överviktiga eller ens på gränsen till överviktiga vill bli smalare. Motivet de anger är ofta att de vill undvika att bli mobbade av kamrater.

Efter att ha läst om studien som hon refererar till blev jag faktiskt helt förskräckt. Var femte flicka i sjuårsåldern vill alltså vara smalare – trots att de mest sannolikt är helt ”normalviktiga”. Det är inte klokt, jag trodde nästan att det var ett skämt. Men efter att ha kollat in en del bloggar tycks det inte alls vara en helt orimlig siffra. Exempelvis berättar Chefspappan och We will never walk alone om liknande episoder ur sina respektive vardagsliv. Utifrån det blir en bok likt ”Maggie Goes on a Diet” ännu mera tveksam.

Det är svårt att inte hålla med om det Josefin Westerberg Jacobson säger, samtidigt tycker jag fortfarande att vi ska vara lite försiktiga med att döma boken på förhand. Ja, jag är otroligt skeptisk till den liksom de flesta andra – men faktum kvarstår att jag och alla ni andra inte har en aning om hur budskapet framställs. Visst, budskapet i sig är illa nog men det skadar inte att faktiskt skapa sig en egen uppfattning utifrån något som inte är en nyhetsartikel innan man tar fram motorsågen. Dessutom skapar vi, jag inkluderad, bara mer intresse kring boken genom att debattera och skriva om den, något som förmodligen bara gör att fler exemplar säljs. Det sistnämnda står förmodligen inte på någon av våra önskelistor. Trots det är i alla fall jag intresserad av att läsa ”Maggie Goes on a Diet” – men i så fall får det bli ett lån från biblioteket. Jag tänker inte ge denna författare några av mina besparingar, det är ett som är säkert.

Comments are closed.