Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Övergripande om utvecklingsstadier

2

Barn utvecklas kontinuerligt, och de flesta följer en någorlunda likartad process. Det vill säga, alla genomgår ungefär liknande utvecklingsfaser. Av den anledningen kan den fysiska utvecklingen och mognaden delas in i olika perioder som utgör den ”normala” utvecklingskurvan. Tidpunkt, samt hur länge respektive period varar skiljer sig däremot mellan olika individer. Det finns därför inget egentligt samband mellan det som benämns biologisk ålder och individens faktiska ålder. Den biologiska åldern visar individens egna utveckling. Variation i biologisk ålder, mellan barn som är lika gamla, kan således utgöra en möjlig förklaring till att de inte är på samma nivå vad gäller färdigheter och prestationsförmåga. (Jagtøien et al., 2002)

Bild: photostock @ freedigitalphotos.net

Det genetiska arvet har betydelse och bestämmer följaktligen  utseende och kroppsproportioner. Miljöns påverkan däremot – den inverkar på utvecklingens kvalitet. Växandet är en process. Antalet celler ökar, kroppsproportioner förändras, organsystem utvecklas med mera. De kroppsliga förändringarna har betydelse av en rad olika anledningar såsom hur omgivningen uppfattar barnets utveckling, men också hur barnet uppfattar sig själv. (ibid.)

Längd och vikt ökar inte jämnt under hela uppväxtperioden. Under de första levnadsåren är tillväxten mycket stark, och barnet har redan vid 2-3 årsåldern nått hälften av vuxen längd. Därefter avstannar utvecklingen en aning, fram till 6-årsåldern. Vid 6-årsåldern inträffar nämligen det som kallas lilla puberteten. Under den perioden växer barnet snabbt, och har ett stort behov av fysisk aktivitet. Inte sällan vill barnen då sträcka och tänja på muskulaturen som inte hunnit anpassa sig till benstommens nya längd. (ibid.) Då barnet inte är van vid sina nya kroppsproportioner kan denne upplevas som aningen klumpig och obekväm – vilket är normalt. För att exemplifiera det: ”6-åringen välter mjölkglaset, eftersom han inte räknar med att armen har blivit längre” (Jagtøien et al: 2002, s. 33-34). Det är således inte rättvist att bli upprörd då den här sortens händelser och situationer inträffar. Fram till puberteten är tillväxten sedan förhållandevis lugn. I tonåren uppstår dock än en gång denna ”klumpighet”, av samma anledning som tidigare. Vuxna proportioner nås sedan i 18-20 årsåldern (Jagtøien et al., 2002).

 • Barnens huvud är stort i förhållande till den övriga kroppen, vilket gör att deras balans inte är särskilt bra i unga år.


Referenslista:

 • Jagtøien, G. L., Hansen, K., & Annerstedt, C. (2002). Motorik, lek och lärande. Göteborg: Multicare förlag.
 • http://ladynova.blogg.se ladynova

  Intressant sida, ska kika runt mera :) har sj stort intresse för barns utveckling och hälsa, främst den psykiska ohälsan som engagerar mig.

  Läs gärna min blogg om du har lust, ladynova.blogg.se

  Min blogg handlar om Livet runt 30, Att vara ung kvinna i dagens samhälle med allt vad det innebär, ska man leva ”enligt mallen – skaffa kille, förlova sig, gifta sig, skaffa barn, köpa radhus osv” eller ska man leva sitt egna liv och följa sin inre röst, den behandlar att göra karriär, vara ute i svängen,dejting,mode, shopping, psykologi och relationer, psykisk ohälsa, min väg tillbaka från utbrändheten och ett liv fri från ångest ( skriver en bok om det just nu )

  • Louise

   Hej! Jätteroligt att att få lite positiv feedback :-)
   Jag ska definitivt titta till din blogg, jag börjar ju närma mig 30-strecket själv…hemska tanke haha.