Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Nyttigt eller onyttigt fredagsmys?

Kommentering avstängd

Jag är hälsopedagog. Jag vill förbättra barn och ungdomars hälsa. Men, med risk för att låta som en skiva som har hakat upp sig – ät allt, i måttliga mängder!

Nu har jag återigen läst en artikel där diverse förståsigpåare inom hälsa gör en höna av en fjäder, eller rättare sagt fokuserar på fel saker. Nu är det tydligen fredagsmysets godisutbud som är boven i dramat vad gäller barn och ungdomars ökande frekvens av övervikt. Okej, riktigt så långt sträcker sig kanske inte dessa så kallade experter, men inte är det långt därifrån.

Bild: Karen Shaw @ freedigitalphotos.net

Det här inlägget är absolut inte mitt sätt att uppmuntra vuxna till att bjuda sina barn på läsk, smågodis och chips. Snask och snacks är i grunden bara skräp bestående av socker, tillsatser och dåligt fett, det vill säga saker man bör undvika. Få saker gör mig exempelvis så upprörd som föräldrar som serverar sina barn läsk till varje måltid. Dock tycker jag att det är okej att bjuda på godis med mera i måttliga mängder. Rent generellt är jag dessutom av åsikten att olika förbud är något man bör undvika/akta sig för.

Godis och chips är gott, vilket leder till njutning. En av läkarna som yttrat sig i artikeln tycker däremot att man som förälder bör servera ostar, oliver, nötter och vatten till fredagsmys, något som till och med får mig att rynka lite på näsan – och jag tycker ändå om det. Vad blir nästa grej, oliver, kapris och körsbärstomater i påskägget? Alltså, jag är positiv till att man som vuxen försöker introducera annorlunda/nya smaker redan i tidig ålder, och att man försöker inkludera mer nyttigheter i barnens kost. Det är alltid bra att låta barnen prova på, något jag själv fått erfara då jag i princip alltid åt samma saker som mina föräldrar när jag var liten. Men ett fredagsmys enbart bestående av ostar, oliver och grönsaksstavar skulle till och med jag tycka var aningen torftigt. Nu säger säkert vissa att det finns massa goda dippsåser med mera, och att fredagsmysets kärna är umgänget. Visst, jag håller till viss del med om det – men inte helt. Jag tycker däremot inte att man bör vräka i sig av onyttigheterna. Lagom är alltid bäst. Det får aldrig bli att man konsumerar enorma mängder bara för att man kan och får beroende på att veckodagen säger det. Det är emellertid lätt att reglera som vuxen, eller hur?

Jag och artikelns experter kan väl mötas på halva vägen kanske? Det vill säga, variera nyttigt och onyttigt fredagsmys?

Hur ställer ni er i frågan?

Comments are closed.