Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Mer redskapsgymnastik i skolan

3

Min erfarenhet är att redskapsgymnastiken blir allt ovanligare inom skolan, där bollsporterna istället tycks dominera – på gott och ont. De som faktiskt har fått provat på redskapsgymnastik i skolan förknippar det ofta med negativa känslor och upplevelser, däribland jag själv. De få gånger som redskapen togs fram under idrotten, framförallt i mellanstadiet, skapade ångest hos mig och många andra. Där stod lilla jag i kö för att hoppa över en plint/bock som jag var livrädd för. Att slå sig må väl vara hänt – det kunde jag väl stå ut med, men risken att misslyckas och bli utskrattad inför hela klassen var värst av allt. Redskapsgymnastiken var således något som jag bävade för.

Bild: Vlado @ freedigitalphotos.net 

Redskapsgymnastik är något bra. Redskapsgymnastik är exempelvis ett ypperligt sätt för barn och ungdomar att träna motorik och kroppsuppfattning på. MEN, introducera redskapen i tidig ålder – och gör det på ett lekfullt sätt som inte skapar prestationsångest och rädsla. Glöm inte heller att anpassa svårighetsgraden efter gruppen/individens förutsättningar och ålder. Det finns oändliga möjligheter med redskapsgymnastik, men det kräver goda materiella förutsättningar och en/flera duktiga pedagoger. Ett snedsteg, det vill säga någon form av negativ upplevelse för barnet, kan skapa ett motstånd till redskapsgymnastik som håller i sig livet ut. Jag menar inte att avskräcka er från att använda redskap, tvärtom, men det gäller att man vet vad man håller på med.

Exempel på aktiviteter skulle kunna vara olika redskapsbanor/stationer eller skeppsbrott, men glöm inte att anpassa svårigheten.

Idén till det här inlägget kom då jag läste en artikel i dagens tidning. Gefle Gymnastikförening har nämligen för första gången haft ett sommarläger för barn mellan 6 och 10 år, där de fått bekanta sig med alla möjliga redskap på ett lättsamt och lekfullt sätt. Jag tycker det är jättebra, och jag önskar att jag hade fått gå på något liknande när jag var liten. Dessa barn kommer säkerligen inte känna samma motstånd och rädsla inför redskapsgymnastiken som jag kände, när den dök upp (ett fåtal tillfällen) sent om sider i mellanstadiet. Det ska de vara ytterst tacksamma för.

 • Johanna

  Ett tag sedan du skrev, men jag är intresserad av ett redskapspass!

  • http://www.framtidafriskusar.se/ Louise

   Ja, det var det verkligen :-) Hur som helst, visst kan jag leta på det där redskapspasset till dig. Det blir dock lite fånigt att lägga in det i en kommentar. Är det okej om jag skickar det till den mailadress som du angav (syns inte för allmänheten) i din kommentar?

 • Lena

  Hej!
  Jag vill gärna ha redskapspasset mailat till mig!
  Tack/Lena