Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Många barn cyklar utan cykelhjälm

2

Igår hörde jag på nyheterna att många av dagens barn inte använder cykelhjälm. Upp till 15 år är det i Sverige lag på att använda cykelhjälm, men trots det tycks många ignorera denna billiga livförsäkring. Framförallt tycks det vara de lite äldre barnen, de mellan 13 och 15 år, som lämnar cykelhjälmen hemma. Enligt nya siffror från NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) använder inte mer än 24 procent av denna åldersgrupp hjälm när de är ute och cyklar. Speciellt dåliga tycks man vara i mina hemtrakter Gävleborg – i konkurrens med Västmanland.

Bild: dan @ freedigitalphotos.net

Enligt artikeln i Dagens Nyheter skadas strax under tusen barn allvarligt i cykelolyckor varje år. Av dessa bär enligt NTFs undersökning ungefär hälften hjälm. Jag kan till viss del förstå att många barn i tonåren inte vill ha hjälm – det anses ju töntigt. Och vad är viktigare i denna ålder än att vara cool? Det är ingen anledning att lämna hjälmen hemma, men det är en förklaring. Att däremot inte alla yngre barn använder hjälm tycker jag kanske är än mer alarmerande. De bryr sig säkerligen inte i lika stor utsträckning om att vara häftig som de äldre gör, och är ofta klokare än de äldre barnen. Så varför bär inte alla dessa barn hjälm? Varför tar inte föräldrarna sitt ansvar och insisterer på hjälmbärande? Varför förklarar de inte vilka risker som tillkommer om man inte bär hjälm?  Här finns det inte utrymme för trotsiga eller oskyldiga valpögon. Det kan handla om liv eller död. Att vara förälder handlar inte jämt om att vara sitt barns bästa kompis. Ibland vet inte barnen själva vad som är bäst för dem, och då är det föräldrarnas jobb att sätta ner foten.

Personligen tror jag grunden till hjälmbärande måste läggas i unga år. Helst av allt ska föräldrarna, och övriga vuxna, också bära hjälm. Faktum är nämligen att barn inte alltid gör som vuxna säger. De gör som vuxna gör. Det kallas Social Learning Theory och innebär bland annat att barn inte enbart lär sig genom förstärkning, utan också genom att imitera beteenden. Utöver det handlar det ju givetvis om ramar och regler som barn måste förhålla sig till. Att du som förälder inte accepterar att ditt barn cyklar utan hjälm. Så länge det finns vuxna som tummar på det kommer det här att förbli ett problem tror jag. Att lagstifta om hjälmtvång tycks ju inte ha fungerat i alla fall.

Som avslutning kan jag berätta att cykelhjälmen räddade livet på min kompis mamma för några år sedan. Hon cyklade varken på motorväg eller landsväg – utan hemma i det villaområde där hon bodde. Det behövs inte mer. Nu undrar ni säkert, använder ”fröken viktig” hjälm? På det kan jag svara att jag sällan, nästan aldrig, cyklar på annat än en testcykel. När jag väl cyklar händer det dock att jag skippar hjälmen och sällar mig till den korkade skaran människor som tydligen inte har något viktigt innanför pannbenet som är värt att skydda. Oerhört dumt.

Och nej, det räknas inte om du har en hjälm hängandes på cykelstyret.

 • Paul

  Det är inte så enkelt som NTF och Trafikverket vill få det att framstå. För det första är inte cykelhjälm ett så bra skydd som man vill få det att framstå. De är främst designade för att skydda mot skrubbsår och i vissa fall mot lättare hjärnskakning. Det finns forskning som visar att cyklister som bär hjälm tar större risker och dessutom tar bilister större risker när man passerar cyklister med hjälm.

  Det har också visat sig att ju fler regler och algar man instiftar ju färre cyklar. Det leder till att färre cyklar vilket får större konsekvenser på folkhälsan.

  När man införde lag om cykelhjälm i Australien minskade antalet cyklister drastiskt (40%). Idag är det i stort sett bara extrema motionscyklister kvar.

  I Amsterdam, världens säkraste cykelstad, använder ingen hjälm.

  Läs mer om denna komplexa fråga på Wikipedia och cyclehelmets.org för att få en nyanserad bild.

  • Louise

   Det finns fördelar och nackdelar med allting … men jag står fast vid att, framförallt, barn och unga bör bära cykelhjälm. Jag nöjer mig så.

   Kul att du kommenterar!