Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Lektips: Trassla upp knuten

Kommentering avstängd

Trassla upp knuten är en lek som stimulerar flera sinnen, men kanske framförallt det visuella sinnet. Leken är också ett bra komplement att träna barns ledrörlighet på, vilket är viktigt att göra i unga år. En led som inte regelbundet används ut mot sina ytterlägen blir nämligen stel och mindre rörlig. Det beror på att inaktiviteten leder till att muskulaturens bindväv förkortas.

Bild: Boaz Yiftach @ freedigitalphotos.net

Normalt sett upprätthålls rörligheten genom allsidig rörelseaktivitet, men lite extra träning skadar inte. (Jagtøien et al., 2002)

Material:

Inget material behövs.

Beskrivning:

En grupp på 5 till 10 personer är lagom. Av dessa vänder en person ryggen till, medan övriga bildar en ring hållandes varandras händer. Personerna i ringen ska nu göra en knut av sig själva/gruppen utan att släppa varandras händer. Ju krångligare desto roligare! Utnyttja ledernas rörlighet!

När knuten är tillräckligt trasslig är det dags för personen som inte var med i ringen att med hjälp av sin skarpa syn trassla upp knuten genom att själv flytta/eller be deltagarna att förändra sin position på ett visst sätt.

Är det för svårt att trassla upp knuten kan självklart någon vuxen hjälpa till. Och kom ihåg att låta alla som vill prova på att vara den som löser upp knuten.

 

Referenslista:

  •  Jagtøien, G. L., Hansen, K., & Annerstedt, C. (2002). Motorik, lek och lärande. Göteborg: Multicare förlag.

Comments are closed.