Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Kan en tjej äta efterrätt och ändå vara hälsosam?

Kommentering avstängd

Att äta hälsosamt är givetvis någonting som jag förespråkar. Med det menar jag rent generellt en regelbunden och varierad kosthållning. Beroende på ens situation kan man sedan behöva anpassa sina intag på olika sätt. Men man behöver definitivt inte krångla till det i onödan. Det finns det tillräckligt med experter och förståsigpåare som gör. Nej, ät allt … men i måttliga mängder. Det gäller såväl vuxna som barn. Och det sistnämnda är just precis det som följande inlägg ska handla om. Detta dök nämligen upp i mitt Twitter-flöde alldeles nyss:

Umm … ja?

Det sägs att det inte finns dumma frågor, men det vette tusan. Jag påstår verkligen inte att desserter av olika slag är hälsosamma. Jag är mycket väl medveten om den mängd socker, fett etc. som de innehåller. Framförallt eftersom jag själv gillar att baka. Men det är väl klart som korvspad att en tjej kan äta sin efterrätt och ändå vara hälsosam?! En liten sketen kladdkaka, creme brulee eller cheesecake då och då gör varken från eller till. Och den som säger något annat ljuger.

Bild: Grant Cochrane @ freedigitalphotos.net

Skulle jag tänka sådär skulle jag bli galen. Och med tanke på att sidans målgrupp är flickor i tonåren blir jag lite skraj. Visserligen riktar de sig till överviktiga, men ändå. Vad är det som säger att det enbart är dessa som följer denna sida? Och att då plantera frön i form av kommentarer/frågor som ovanstående gör mig inte direkt glad. Övervikt är ett problem, men det är också ätstörningar. Man bör såldes välja sina ord mycket varsamt. Med det inte sagt att hälsosamma eftersättsalternativ i sig är någonting dåligt. Absolut inte.

Det här påminner mig om ett tidigare inlägg som jag skrev: ”En hälsosam födelsedagstårta?

 

Comments are closed.