Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Hermans sommar

Kommentering avstängd

Känner ni till barnboksförfattaren och illustratören Stian Hole? Om ni svarade ja på den frågan är ni mer uppdaterade än vad jag är. Jag hade nämligen ingen koll alls på honom innan jag blev tipsad om en av hans bilderböcker, Hermans sommar. Nyligen läste jag därför denna bok för att bilda mig en egen uppfattning. Och ärligt talat vet jag inte exakt vad jag tycker.

När jag läste boken hade jag mina analysglasögon på mig. Och kanske är det där som jag gjorde fel. Jag läste alltså inte boken enbart för nöjets skull. Nåväl, den var klart annorlunda i jämförelse med många andra bilderböcker. Både vad gäller innehåll och bilder. Just bilderna var väldigt speciella. Det går nästan inte att förklara. De var verklighetstrogna, fast ändå inte. Mycket märkliga, men samtidigt vackra på något underligt sätt. Ja, ni får en hint ovan. Berättelsen som sådan var som jag sa också lite speciell och passade därför väl ihop med bilderna. Nu hade jag inget barn vid min sida när jag läste den här boken, så det är svårt att svara exakt hur den skulle tas emot. Men efter lite funderande har i alla fall jag bestämt mig för att jag nog gillade den.  I all dess konstighet.

Så här beskriver Adlibris handlingen:

Det är sista dagen på sommarlovet. De gamla tanterna är på besök, och det är höst i luften. Ingen av Hermans tänder är lösa. Han har känt efter varje dag hela sommaren. Nu är det bråttom. Skolan börjar i morgon.

Hermans sommar är en varm berättelse om en sexårings funderingar över livet, där det visar sig att han och de tre gamla tanternas liv har många likheter på sätt och vis. En berättelse om något som snart ska ta slut och något nytt som ska börja.

Där står också att SVT:s Magnus Utvik gav boken betyget 5 när det begav sig. Riktigt så generös är inte jag … men en 4:a kan jag möjligtvis sträcka mig till.

Comments are closed.