Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Hantering av mat under rötmånaden

1

Vad du äter för mat har betydelse för hälsa och välmående. Inte direkt någon nyhet tänker du säkert. Det är sant, men då har du förmodligen inte heller förstått vad jag egentligen menar med den inledande meningen – om du inte läst rubriken till inlägget förstås. Jag tänkte nämligen inte skriva ett inlägg om nya forskningsrön inom kost, eller kolhydraternas vara eller icke vara. Faktum är att jag ägnar det området ganska lite uppmärksamhet. Nej, jag tänkte istället ägna inlägget åt ett mer aktuellt ämne – nämligen rötmånaden.

Bild: Ambro @ freedigitalphotos.net

I slutet av juli börjar det som kallas rötmånaden. Egentligen känns benämningen ganska onödig tycker jag, då du alltid ska vara försiktig med hur du hanterar matvaror. Men hur som helst, under den varmaste och fuktigaste perioden på året är hanteringen extra viktig för att undvika problem i form av dålig mat, som kan leda till magsjuka – något som vi alla vill undvika, såväl barn som vuxna.  Det handlar således om att minimera risken för att bakterier och mögel får fäste.

Livsmedelsverket ger följande tips:

Tänk på det här när du handlar mat

  •  Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

När du kommer hem

  •  Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
  • Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 4-5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
  • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Lita på ditt smak- och luktsinne. Känsliga livsmedel är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är den sista dag som tillverkaren går i god för att ett livsmedel kan ätas eller drickas utan fara för hälsan.

På utflykt, på landet eller i båten

  • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
  • Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
  • Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.