Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Håll 30 km/tim – vinn 10 000 kr i Hastighetslotteriet

Kommentering avstängd

Häromdagen skrev jag ett inlägg om bilförare som inte respekterar hastighetsbegränsningen 30 kilometer i timmen och därmed utsätter omgivningen för fara – speciellt barn och ungdomar. I dagens Gefle Dagblad står det att läsa att Volkswagen och Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, står bakom initiativet som kallas Hastighetslotteriet.

På hastighetslotteriets egen hemsida (2011-06-17) står bland annat följande:

Med Hastighetslotteriet vill vi uppmuntra istället för att hota. Syftet är att få svenskarna att hålla hastighetsbegränsningarna och minska miljöpåverkan. Bakom detta unika trafiksäkerhetsprojekt står NTF och Volkswagen.

Enligt Polisens nationella hastighetskontroll kör bilister ofta för fort på 30-sträckor utanför skolor. Det minskar kraftigt trafiksäkerheten och bidrar dessutom till en ökad miljöpåverkan.

Hastighetslotteriet fungerar genom att en fartkamera registrerar bilar som håller hastighetsbegränsningen och belönar bilister, istället för att som på vanligt vis bötfälla dem som kör för fort. Genom att erbjuda alla som kör lagligt och som registreras av en fartkamera en möjlighet att vinna 10 000 kr, hoppas vi kunna sänka det allmänna trafiktempot.

Den omvända fartkameran kommer att testas på fem utvalda orter mellan den 19 maj till den 1 juli. Resultatet dokumenteras och analyseras noggrant för att sedan överlämnas till Trafikverket. Registrering av bilar som håller hastighetsgränsen och deltagande i tävlingen sker endast efter förarens godkännande.

Vad tycker ni om initiativet? Tror ni att det fyller någon funktion, eller sänker bilförarna bara hastigheten under tävlingsperioden för att ha en chans på pengarna? Jag tror tyvärr på alternativ nummer två, förutsatt att det här inte utökas och blir ett regelbundet inslag i trafiken – men där slumpen då avgör vilken sträcka som är aktuell och när. Skulle det exempelvis vara en bra idé att ha det här utanför hårt trafikerade skolområden? Å andra sidan, ska individen verkligen belönas för att denne följer lagen?

Comments are closed.