Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Göran Hägglunds idéer

Kommentering avstängd

Egentligen borde jag ha skrivit den här texten igår. Då var det nämligen helt färskt, och jag kunde praktiskt taget känna röken bolma ur mina öron. Hur som helst, igår var Socialminister Göran Hägglund en av Lotta Bromés gäster i P4 Extra.

De talade då om svenskarnas hälsa, och framförallt deras midjemått. Så långt var allting väl. Det jag irriterade mig på, eller snarare kände mig provocerad av, var Hägglunds förslag på förändringar. Han talade exempelvis om att bygga bostadsområden som uppmuntrade till mer fysisk aktivitet, frukt och grönt nära butikskassorna istället för godis, och skolans förebyggande arbete. Missförstå mig rätt, jag är för allt detta. Alla bäckar små, liksom. Det var alltså inte förslagen som sådana som jag morrade argt åt. Nej, jag tycker bara att det är så uppenbara saker. Herregud, han får det att låta som om han kommit på någonting nytt. Men egentligen radar han bara upp förslag som forskare talat om i åratal. Till och med jag läste om allt det här i kurslitteratur för flera år sedan! Varför tar det sådan förbannad tid för politikerna att fatta det som alla andra fattade för längesen? Ja, vi är tjocka. Ja, det behövs insatser på alla nivåer. What else is new? Goddag yxskaft.

Bilder: graur codrin @ freedigitalphotos.net

Jag lägger ingen politisk värdering i det här. Så tro inte att körsbären ovan är min lilla sosse-kupp. Jag har röstat på olika partier genom åren. Och ärligt talat känns det som att alla politiker är av samma skrot och korn. Det vill säga, mycket prat och lite verkstad. Men något som jag finner ytterst komiskt i allt det här är det Hägglund kallar för ”skolans förebyggande arbete”. Vad är det om jag får fråga? Ja, jag fattar vad han menar … men hur ska detta bedrivas? Genom skolmaten som enligt rapporter från olika håll inte är så näringsrik som den ska vara? Eller kanske genom den numera i princip obefintliga skolidrotten? Jag bara undrar …

För mer information kring Hägglunds fantastiska idéer läs DN. Tydligen har han inspirerats av Storbritanniens uppfinningsrikedom.

Comments are closed.