Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Gittan och fårskallarna

Kommentering avstängd

Ungefär som med Sonja, Boris och tjuven så läste jag för en tid sedan Pija Lindenbaums Gittan och fårskallarna … utan att skriva någonting om den. Och när jag nu har biblioteket i hasorna tänkte jag att det kanske var dags att skriva några rader om boken innan jag måste traska tillbaka med den. Så, följande text kommer alltså att handla om nya äventyr för vår vän Gittan.

Såhär skriver för övrigt AdLibris om bokens handling:

Gittan är på semester och bor på hotell med mamma och pappa. På hotellet finns inga barn och ingen sandlåda. Bara vuxna som pratar ”spraschen-spräschen”, går i baddräkt hela dagen och hoppar bomben i poolen.

Gittan smiter iväg från hotellet. I närheten hittar hon en fin strand med härlig sand att gräva i och en ö där hon upptäcker fem små får…

Pia Lindenbaum är en mycket uppskattad bilderboksförfattare och illustratör, och just Gittan-böckerna har blivit mycket populära. Jag har inte läst alla, men jag har tyckt om dem som jag har läst. De är lite speciella, men mycket roliga och tänkvärda. Gittan och fårskallarna är ytterligare ett sådant exempel.

Jag tänker inte skriva så mycket om själva handlingen, då ni får en ganska klar bild av den med hjälp av AdLibris synopsis. Istället tänkte jag ge er mina tankar kring innehållet. Och då tänkte jag framförallt utgå från Lindenbaums inledande rader. Det vill säga till vilka hon tillägnar boken: Till alla barn som sitter i skuggan, med strumporna på.

(Att sitta i skuggan är att föredra – speciellt för barn. Kom ihåg det)

Med de orden förstår ni ganska väl hurdan Gittan är, och vad boken fokuserar på. Personligen tycker jag hela idén är kalas. Den målar så tydligt upp en bild av hur många familjer fungerar. Vem planerar vi resemålen kring? De är värt att tänka på. Nu är Gittan en mycket självständig, påhittig och fantasifull tjej så hon klarar sig bra. Men alla är inte så.

Nej, det här är en rolig och bra bok som jag absolut rekommenderar. Den passar till barn från fyra år ungefär.

Comments are closed.