Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Fyraåringen dricker i snitt 1,5 liter läsk/vecka

Kommentering avstängd

Idag kommer Livsmedelsverket med nygamla riktlinjer angående barns matvanor. Den senaste genomgången av forskning bekräftar nämligen enligt dem själva till stor del deras tidigare råd.

Som jag tidigare har skrivit så skiljer sig inte kostråd för barn över ett år särskilt mycket från de vuxnas. Det är också något som Livsmedelsverket bekräftar i sitt senaste pressmeddelande. Så vad är det som faktiskt gäller?

Bild: zole4 @ freedigitalphotos.net

Ja, det skiljer ju sig beroende på vem man frågar men jag är i alla fall inne på Livsmedelsverkets linje. Nämligen att, ”äta varierat, det vill säga många olika typer av livsmedel, att äta frukt och grönsaker, fisk, mer fleromättat fett och mindre socker.” Livsmedelsverket menar också att det är i unga år som föräldrar och andra vuxna har möjligheten att påverka och lägga grunden för barnens framtida vanor, vilket jag håller med om.
En sak som fick mig att höja på ögonbrynen var att Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket hävdar att en fjärdedel av småbarnens kalorier kommer från godis, glass, läsk och snacks. Dessutom hävdar hon att fyraåringen i snitt dricker 1,5 liter läsk per vecka. Alltså, om det här stämmer … det låter ju helt absurt. Jag har tidigare hackat på föräldrar som serverar sina barn läsk till varje måltid. Det tycks vara på sin plats att än en gång göra det. Fattar ni inte att ni gör era barn en otjänst?!

Som om inte ovanstående var nog så äter många barn alldeles för lite frukt och grönsaker … men det var väl föga förvånande.

En fyråring äter eller dricker i genomsnitt

  • knappt två deciliter saft och läsk per dag, de barn som dricker mest dricker nästan en halv liter om dagen.
  • glass 2-3 gånger i veckan.
  • hälften av den mängd frukt och grönsaker som rekommenderas – 400 gram. Det motsvarar ungefär två frukter och två nävar grönsaker.
  • lagom mängd fett men fel sort, vilket gör att 90 procent fick mindre fleromättat fett (omega-3-fett) än rekommenderat.

Comments are closed.