Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Förvara frukt och grönsaker bra

Kommentering avstängd

Förra sommaren skrev jag ett längre inlägg om rötmånaden. Nu är den snart här igen … så igår passade jag på att lägga upp en intressant artikel från Testfakta.seFacebook. Jag tycker absolut att ni ska titta in där och läsa deras artikel. Den innehöll nämligen en rad intressanta och kloka ord från matskribenten Anna Billing. En del av det återkommer jag till lite längre ner, fast i egen tappning.

För just nu tänkte jag tipsa er om en annan intressant artikel från Testfakta.se. Den handlar om hur du bäst förvarar dina grönsaker. Det är nämligen så att Livsmedelsverket har testat fram optimala förvaringstemperaturer.

Bild: lkunl @ freedigitalphotos.net

Att kött och mjölkprodukter ska förvaras i kylskåp känner alla till. Men hur är det egentligen med frukt och grönt?

Ja, det skiljer sig lite från livsmedel till livsmedel. Vissa mår bäst av att förvaras i löst knuten påse i kylskåpet för att minska vattenavgången och bildandet av eten som ökar mognadsprocessen. Andra klarar sig däremot bra i rumstemperatur och kanske till och med får köldskador om de förvaras för kallt.

Klicka här för att läsa hela artikeln!

Jo, sedan var det ju det där jag skulle återkomma till … nämligen bäst före-datumet. Alltså, jag har säkert skrivit om det tidigare, men det tål att upprepas. Bäst före-datumet är inte din bästa vägvisare i köket! Bara för att ett livsmedels datum har gått ut betyder inte att det är förstört! Nej, din bästa vägvisare är dina sinnen. Se, lukta och smaka! Igår gjorde jag Pannacotta på grädde som hade gått ut för en dryg vecka sedan. Jag säger inte att man inte ska vara försiktig, för det ska man absolut vara … men efter att jag luktat och smakat lite på grädden insåg jag ganska snabbt att det inte var något fel på den. Och jag sitter ju faktiskt här idag frisk och kry … och utan magplågor. Och Pannacottan var det absolut inget fel på … den smakade smaskens!

Comments are closed.