Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Folksams riktlinjer för övervikt bland barn

Kommentering avstängd

Möt Freja, snart 6 år. Freja är 120 centimeter lång och väger mellan 24 och 25 kilo. Med andra ord, hon är i det närmaste fullt ”normalviktig” och till synes helt frisk. Trots det har Folksam nu stämplat henne som kraftigt överviktig efter utredning av en handläggare – i samråd med en läkare. Summan av kardemumman, Freja nekas barnförsäkring – då hon enligt Folksam tillhör en riskgrupp. Till Aftonbladet säger Folksams presschef Andreas Jerat följande: ”Vi har köpt in tjänsten från ett externt återförsäkringsbolag med erfarenheter av riskfaktorer hos barn. Vi följer deras riktlinjer […]”


Bild: vegadsl @ freedigitalphotos.net

Till ovanstående kommentar av herr presschef säger jag: snygg undanmanöver, men hur skulle det vara om ni skaffade er vettiga samarbetspartners? Kanske dags att titta på andra alternativ? Jag må inte vara någon expert på övervikt bland barn, men det här låter ju bara för absurt. Titta på flickan (se artikel), hon kan knappast se mer ”normalviktig” ut för sin ålder! Herregud, med riktlinjer likt dessa är det väl inte undra på dagens kroppsfixering. Siffror må säga att hon ligger på gränsen till övervikt, men allt är relativt. Använd det sunda förnuftet och se till helhetsbilden. Ja, man kan bli mörkrädd för mindre.


Bild: Darren Robertson @ freedigitalphotos.net

Nej, ska flickan nekas barnförsäkring ska ni åtminstone lägga fram ett vettigt argument, och jag tycks inte vara ensam om att tycka det. Nej, usch och fy. Skäms på er!

Med mindre vänliga hälsningar,
Louise

Comments are closed.