Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Fler och bättre lekplatser åt barnen!

Kommentering avstängd

I dagens Gefle Dagblad går att läsa om systrarna Angelica och Rebecca, 6 respektive 4 år gamla. Dessa systrar har en önskan. Inte någon orimlig önskan, utan bara en fullt rimlig och förstålig önskan för barn i deras ålder. De vill nämligen ha en lekplats i närheten av deras bostad. I dagsläget finns inte ens finns en ordentlig gräsmatta utanför huset där de bor – trots att det lätt skulle gå att ordna. Det ska till och med finnas så mycket plats utanför huset att en hel lekplats med gungor, stockhästar, rutschkana och asfalterad cykelslinga skulle rymmas.

Bild: tungphoto @ freedigitalphotos.net

Politikern som tagit emot barnens önskan, Ann-Cathrine Larsson från Folkpartiet,  menar att hon är entusiastisk över barnens förslag. Teckningen som de ritat visar nämligen på ett konkret sätt vad barnen vill ha – och barns önskningar kan man minsann inte ignorera, enligt Larsson. Jo, tjena säger jag. Visst, det låter ju alldeles utmärkt det, men jag vill nog se den där lekplatsen innan jag dansar glädjedans tillsammans med flickorna.

Bra lekplatser finns det för få av, och de som finns tycks förfalla alltmer då ingen vill ta ansvar för att hålla dem i gott skick. Det kostar ju pengar gudbevars. Det inte dessa beslutsfattare tycks förstå är att barn behöver dessa lekplatser för att utveckla motorik, sinnen med mera. För trot eller ej, men gunghästar, rutschbanor och gungor fyller alla en funktion i de små livens utveckling. De hjälper exempelvis deras utveckling av det vestibulära sinnet, även kallat balanssinnet. Lekplatser ska alltså inte ses som ett nödvändigt ont och något som är dyrt i drift. Det ska ses som en investering, då lekplatserna ger barn glädje och utmaningar – och möjligheter till att utveckla sin fulla potential.

Fler och bättre lekplatser åt barnen!!

Men vad vet väl lilla jag? Jag är ju ingen politiker …

Comments are closed.