Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Dyslexie – ett teckensnitt utformat för dyslektiker

Kommentering avstängd

Jag kan väldigt lite om diagnosen Dyslexi, läs- och skrivsvårigheter, men förstår i alla fall så pass mycket att det är en funktionsnedsättning som kan skapa stora svårigheter för individen i dagens kunskapssamhälle. På Sjukvårdsrådgivningens hemsida står exempelvis följande att läsa:

Dyslexi innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. Om man har dyslexi har vissa funktioner i hjärnan som styr språket inte utvecklats som de ska, men det har ingenting med intelligens att göra.

Dyslexi är ärftligt och vanligare hos pojkar än flickor. Oftast upptäcks besvären i tidig ålder.

Man kan inte helt bli av med sina besvär och även om det kan vara jobbigt att inte kunna läsa och skriva lika fort och lätt som andra, kan de flesta minska sina problem med olika hjälpmedel.

Och apropå hjälpmedel, så kom jag  nyligen i kontakt med ett videoklipp, som definitivt är av intresse för alla berörda av Dyslexi på ett eller annat sätt.

Nu vet jag inte riktigt hur lätt eller svårt/dyrt eller billigt det är att ta del av det här teckensnittet, men det kanske i alla fall är värt att kolla upp? Eventuellt saknas å, ä och ö – vilket är ett problem. Andra teckensnitt som tycks vara förhållandevis lättlästa för dyslektiker är då: Verdana, Trebuchet MS, Geneva och Arial. Vissa dyslektiker tycks även gilla teckensnittet Comic Sans.

Så, nu är det bara att prova sig fram! Lycka till.

Bild: Vlado @ freedigitalphotos.net

Comments are closed.