Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Bröstsim eller crawl som första simsätt för barn?

6

Idag har det talats mycket om barns numera bristande simkunnighet. Tydligen är många experter inom området eniga om att den bristande simkunnigheten till stor del beror på att bröstsim är ett för svårt simsätt att lära sig för barn, då det kräver god koordination. Huruvida det är sant eller inte har jag ingen åsikt om, det kan säkert stämma. Jag kan också förstå och köpa kopplingen som görs mellan crawl och att krypa. Jag har bara svårt att se varför bröstsim skulle vara svårare att lära sig idag, än det var tidigare. Ungas simkunnighet har ju tidigare varit god i Sverige, trots att bröstsimmet varit standard. Min erfarenhet är också att barn med god vattenvana, och som fått nödvändig hjälp genom simskola eller liknande, inte har några större problem med att lära sig bröstsim. Kanske ligger istället felet i att barnen numera inte får träna sin koordinationsförmåga tillräckligt? Jag vet inte, det är bara en teori – din gissning är lika bra som min.

Bild: Worakit Sirijinda @ freedigitalphotos.net

Alla individer är givetvis olika, och har olika lätt/svårt för olika saker. Själv har jag alltid haft lätt för bröstsim, men jag kan fortfarande inte crawla ordentligt. Huruvida barnen lär sig bröstsim eller crawl som första (och enda?) simsätt tycker jag är sekundärt, även om det kanske inte framgår i inlägget. Huvudsaken är givetvis att de lär sig simma överhuvudtaget. Det måste vara prio ett. Man vet aldrig när man kan behöva vara simkunnig. Tyvärr tror jag frågan om simkunnighet i allmänhet inte tas på lika stort allvar idag som den gjordes tidigare. Alla skyller på alla, men i grund och botten anser jag att det är föräldrarnas ansvar att barnen lär sig simma – även om skolan givetvis också ska dra sitt strå till stacken.

 • Emma

  När barn idag börjar i simskola är de 4-5 år oftast och vid denna ålder är inte deras motorik helt utvecklad. Däför är det generellt sett betydligt svårare att lära sig ett korrekt bröstsim med all den finmotorik som faktiskt krävs än ett korrekt crawl som använder grovmotoriken i en betydligt större utsträckning. Med detta sagt menar jag inte att bröstsim ska överges helt och hållet utan att det kanske bara får vänta ett tag tills barnen faktiskt fått in en vattenvana och kan simma några meter crawl/ryggcrawl. Detta är min åsikt efter flera år som simlärare då jag både jobbat med att lära ut bröstsim och crawl som första simsätt. Min åsikt är att crawl är en enklare början för barn i 4-5 års åldern.

  • Louise

   Nej, jag vet att barnens motorik inte är färdigutvecklad…men jag tycker ändå att resonemanget om att bröstsim nu är för svårt är lite ihåligt. Att sedan crawl kanske är lättare, det kan jag köpa – åtminstone för vissa. Men som sagt, jag tycker simsättet är sekundärt i det här fallet. Huvudsaken är ju givetvis att de lär sig simma överhuvudtaget. Vi behöver inte fler drunkningsolyckor p.g.a. bristande simkunnighet. Angående det, tas simkunnigheten på lika stort allvar idag tror du?

   Kul att du kommenterar förresten. Alltid skoj att föra en vettig diskussion :-)

 • http://www.marketainment.se/ Mange

  En fördel med att lära sig bröstsim är att man då automatiskt lär sig att hålla sig flytande på ett relativt effektivt sätt. Med bensparkarna och armrörelserna kan lär sig barnen att ”hänga” i vattnet på ett mycket lättare sätt än med tekniken för crawl. Testa själv och se vad man blir tröttast av…

  Min poäng är alltså att om lilla Lasse ramlar i vattnet så har han lättare att hålla sig ovanför ytan om han lärt sig bröstsim än om det är crawl som övats in. Förhoppningsvis också tillräckligt länge innan mamma Marika eller pappa Peter kommer till undsättning.

  Bra skrivet, fina inlägg som förtjänar fler kommentarer! :)

  • Louise

   Mange :-)
   Det är sant, det är absolut en klar fördel…det borde jag givetvis ha tagit upp.

   Kul att du gillar sidan, och att du kommenterar. Jaja, jag får jobba vidare på besökarantalet etc. så kanske det kommer…

   Edit: Hur har du fixat din profilbild förresten?

 • ullrika.se

  Detta är ett gammalt inlägg men jag tycker diskussionen är intressant! Min femåring (som gått i simskola sen hon var tre månader) simmar lätt hundra meter om hon får crawla eller ryggsimma, bröstsim har hon inte lyckats lära sig korrekt än – om än hon verkligen kämpar men hon har inte motoriken för det.

  Argumentet ”hålla sig flytande” löser sig av sig själv för barnet kan lära sig trampa vatten :) i babysim är det viktigt att lära barnen vända från mage till rygg och att lära sig flyta. Detta tar barnet med sig in i de riktiga simsätten och det blir då lättare att crawla, rygg- och fjärilssimma än att simma bröstsim faktiskt.

  • http://www.framtidafriskusar.se/ Louise

   Vi har olika lätt för olika saker. Sedan kan jag tycka att simsättet är ganska oviktigt. Huvudsaken är givetvis att barnen kan simma överhuvudtaget. Om det sedan handlar om bröstsim eller crawl … ja, det är mindre viktigt. Whatever floats your boat liksom :-)