Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Bevara lekplatserna!

Kommentering avstängd

Igår rapporterade SR Gävleborg att en mängd lekplatser i Gävle med omnjed inte har besiktigats på flera år. Detta trots att besiktningar ska ske årligen. Inte heller kan Gavlegårdarna, som äger lekplatserna, garantera att man sköter tillsynen i övrigt enligt de bestämmelser som finns.

Just barnens lekplatser är ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Det ska liksom vara guldkornen i barnens vardagliga lek. Numera sitter kanske de flesta framför datorn, men jag inbillar mig ändå att barnen uppskattar fina, roliga och välskötta lekplatser. Ni vet sådana, där det finns rutschkanor, gungor, klätterställningar och linbanor – gärna i massa sprakande färger. Att dessa sedan utgör en väsentlig del av barnens utveckling gör det bara ännu mer ledsamt att se dem förfalla.

Bild: Stoonn @ freedigitalphotos.net

Jag begriper inte hur man kan vansköta lekplatser på detta sätt. Och det gäller inte bara Gavlegårdarna. Inte nog med att de ser förjävliga ut och inte inbjuder till lek för fem öre. Nej, de utgör också en fara för barnens säkerhet. Nu uppmuntrar jag definitivt inte till att ta bort lekplatser, långt därifrån, men ska man ha lekplatser så ska de skötas! Herregud, det är små barn som leker där! De är ouppmärksamma och förhållandevis oförsiktiga. De förstår inte riskerna som det innebär att klättra på  trasiga och ruttna staket.

Nej, lägg pengarna på något viktigt. Inte massa skit. Och är något värt att satsa på så är det lekplatser. Häromdagen när jag satt ute och myste, kom ett par killar i 5-årsåldern cyklandes. Den ene sa: ”Kom vi åker till lekparken!” med entusiasm i rösten. Den andre höll med. Själv satt jag mest och muttrade för mig själv och tänkte: ”Vilken lekpark?” Det är nämligen så att denna lekplats är precis som så många andra i uruselt skick. Det finns nästan ingenting kvar av den. Ingen tycks vilja lägga pengar på den heller. Det trots att den ligger mitt i ett bostadsområde med massa barn. Annat var det när jag var liten. Då var det en lekplats värd namnet!

Det gör mig ledsen.
Mycket ledsen.

Läs också: ”Fler och bättre lekplatser åt barnen!

Comments are closed.