Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Bäst i test: Regnställ för barn

Kommentering avstängd

Hösten närmar sig, och det börjar bli dags att se över barnens garderob. Hösten innebär ofta regn och rusk – och medföljande plaskiga och blöta lekar som barnen älskar. Då behövs ett bra regnställ (och galonbyxor) för att riktigt kunna njuta.

Bild: Lisa McDonald @ freedigitalphotos.net

Testfakta har nyligen gjort ett laboratorietest på ett antal utvalda regnställ för barn. Laboratorieanalysen gick inte enbart ut på att kontrollera aspekter såsom regnklädernas riv- och slitstyrka, utan även huruvida dragkedjor och knappar innehöll tungmetaller. Förvånande nog innehöll fler än hälften av de testade regnställens knappar tungmetallen bly, som enligt Kemikalieinspektionens toxikolog Bert-Ove Lund bland annat visat sig påverka barns intelligensutveckling negativt. I ett av regnställen låg halten av bly 22 gånger över gränsvärdet för smycken som nu diskuteras av EU. Det känns kanske inte så lämpligt, med tanke på att barn inte sällan suger eller biter på sina klädknappar.

Har ni för avsikt att införskaffa ett nytt regnställ till hösten tycker jag därför att ni ska läsa igenom Testfaktas artikel och medföljande pdf-fil innan ni inhandlar något.

Comments are closed.