Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Bäst i test: Barnmat på burk

Kommentering avstängd

Barnmat på burk är bekvämt, men hur nyttig är den egentligen? Testfakta gjorde nyligen ett laboratorietest på tio utvalda barnmatsburkar för att ta reda på det. Nedan följer en sammanfattning av vad testet visade.

Inte helt överraskande är barnmatsburkarnas näringsinnehåll begränsat. Enligt barndietisten Sara Ask visade exempelvis testet att en bebis skulle behöva äta fem till sex burkar färdig barnmat per dag för att täcka sitt energibehov, om denne enbart åt barnmat på burk.

Bild: federico stevanin @ freedigitalphotos.net

Det är emellertid inte rimligt att tro att ett barn i den åldern ska orka äta det, varför komplettering med smörgåsar, frukt och gröt är nödvändigt enligt Sara Ask.

Den färdiga barnmaten innehåller på flera håll exempelvis dåligt med järn – som är en viktig mineral för tillväxt och blodbildning. Överlag skiljer sig mineralhalterna åt ganska mycket mellan de olika burkarna. Däremot tycks mängden C-vitamnin vara ganska likvärdigt – typ obefintligt. Den bästa burken ger enligt det här testet 0,1 procent av det rekommenderade dagsintaget. Det sistnämnda menar Sara Ask dock var ganska väntat, då hon menar att barnmaten hettas upp vid konserveringen vilket redan där förstör de vattenlösliga vitaminerna.

Sara Ask tycker emellertid inte att det finns någon anledning till oro, och avslutar med att säga: ”Så länge barnen äter gröt eller välling till frukost och man kompletterar med frukt och en smörgås då och då så brukar det inte vara något problem. Däremot kan det vara bra att varva olika burkar så att barnet får öva på smaken av fisk till exempel. Och var inte rädd för att låta bebisen provsmaka familjens mat också. Det underlättar övergången till vanlig mat.”

Vad är din erfarenhet av barnmat på burk? Vad tycker du om den rent generellt?

Läs gärna Testfaktas artikel, där Sara Ask ger ett exempel på hur hon anser att en dagsmeny bör se ut. Vill du studera testet mer ingående finns följande pdf-fil att läsa.

Läs också:

Comments are closed.