Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Barnfria caféer?

2

Barnfritt på caféer eller inte?

Ja, ovanstående fråga har sannerligen debatterats friskt de senaste dagarna. Personligen vet jag inte exakt vartåt min åsikt lutar just nu. Det kanske kan tyckas konstigt med tanke på den här sidans fokus, men jag kan faktiskt också se caféägarens argument. Speciellt om blöjor byts och lämnas på borden med mera. Min spontana tanke var dock att hela förbudet var helt absurt … men ju mer jag har tänkt på det, desto mer osäker på min ståndpunkt har jag faktiskt blivit. Kanske har jag kommit fram till något vettigt i slutet av detta inlägg. Vi får väl se.

Att det skulle vara en ”farlig väg” att gå med barnfria caféer har jag lite svårt att köpa som argument. Jag menar, hur många caféer eller andra mötesplatser skulle plötsligt bli barnfria? Inte särskilt många. Det vill säga, barn och vuxna kommer fortfarande att interagera på i princip samma sätt som de gör nu. Och borde det egentligen inte vara caféets ägare som bestämmer över sin egen verksamhet och nisch? Det är ju bevisligen okej med tjejgym och varierande åldersgränser på krogen. Var ligger den extrema skillnaden? Men å andra sidan, var går gränsen för en acceptabel nisch? Få skulle ju exempelvis acceptera muslimfria eller handikappfria mötesplatser … det skulle ju uppfattas som oerhört diskriminerande och stötande. Det tycker jag också.

Nej, som vanligt tycker jag ändå att det har blivit lite av en storm i ett vattenglas. Dock kan jag tycka att det är sjukt att vissa ens upplever ett behov av barnfria caféer överhuvudtaget. Men det säger kanske mer om föräldrarnas bristande närvaro och respekt för andra än någonting annat. För det är inte okej att byta bajsblöja mitt framför näsan på andra cafégäster, tycker jag. Jag kan liksom inte se någon vettig anledning till att man gör det faktiskt. En kommentar till det, som jag nyligen läste, löd enligt följande: ”[…] Ibland är det inte så lätt att bara resa sig och gå. Kanske saknar badrummet plats för blöjbyte? Kanske var det upptaget? Kanske har mamman svårt att gå?” Ja, så kan det givetvis vara. Men då får man väl helt enkelt improvisera med blöjbyte på toastolen eller något liknande. Eller så får man stanna hemma (ironi). Samma person som skrev ovanstående kommentar anser nämligen att man ska stanna hemma i soffan om man vill ha det lugnt och skönt … så varför inte? Och nej, det är heller inte okej att ens barn lever rövare ute bland folk. Jag är såklart medveten om att det finns barn med olika typ av synliga och osynliga handikapp, och att barn ofta har en vilja utom kontroll för vuxna att hantera. Men någonstans måste man som förälder också visa hänsyn till övriga cafégäster. De är också en betydande del av samhället. Hur man sedan gör det på bästa sätt beror väl lite på situationen kan jag tycka. Men detta gäller givetvis inte bara barnfamiljer. Det gäller alla. För faktum är ju att också vuxna som pratar högt i mobilen eller tonåringar som fnissar och babblar högt är precis lika enerverande för omgivningen. Ingen innehar friheten att bete sig hur fan de vill i det offentliga rummet. Punkt.

Kanske är det ändå att gå för långt med olika förbud. Inför istället tysta/lugna miljöer där alla är välkomna. Tyvärr brukar vissa ha lite svårt att respektera den typen av regler … men ja. Och nej, man ska inte behöva stanna hemma i soffan för att ha en lugn trevlig stund. Inte heller ska man behöva stanna hemma av någon annan dum anledning.

Nedan följer en del åsikter i den rådande debatten:

Generationspanelen (08:45) + Livet med Henry: Kolik/barnfria caféer (05:20)

Vad tycker du om barnfria caféer?

 • ullrika.se

  Jisses! Du har ju på pricken fångat hur jag själv tänker om det här! Bra inlägg i barnfriaområden-debatten tycker jag!

  • http://www.framtidafriskusar.se/ Louise

   Haha, tack så mycket! Kul att du kommenterar!

   Jag tycker bara att det är märkligt att vissa föräldrar anser att barnfamiljer får göra vad som helst eftersom ”de bara är barn”. Men det motsatta gäller givetvis inte, märkligt nog. I grunden handlar det väl om att alla, oavsett ålder etc., måste visa varandra respekt …