Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Barnboken ”Maggie Goes on a Diet”

1

Barnböcker är fantastiska, och ett bra hjälpmedel för att förmedla och diskutera svåra ämnen tillsammans med barn. Det finns barnböcker som exempelvis tar upp skilsmässa, sjukdom och dödsfall – men vart går gränsen för vad som är acceptabelt? Det är en fråga som jag kom att tänka på efter att ha läst en artikel om barnboken ”Maggie Goes on a Diet” – som kommer ut i oktober.

Boken ska tydligen handla om Maggie, en14-årig tjej med dåligt självförtroende och dålig självkänsla – mycket beroende på sin övervikt, som lett till att hon mobbas för sitt utseende. Maggie bestämmer sig därför för att förändra sina vanor och börja banta (kanske fel ordval?), vilket så småningom leder till att hon når ”normalvikt” och blir skolans fotbollsstjärna. Genom hårt arbete blir Maggies självbild således allt bättre och hennes självförtroende växer.

Bokens målgrupp är 4-8 åringar vilket tydligen har skapat en hel del debatt, vilket jag till viss del kan förstå. Bokens författare, Paul Kramer, menar emellertid att det är en positiv berättelse om en flicka som tar saken, det vill säga sitt liv/öde, i egna händer. Dessutom menar han att boken är till för att uppmuntra barn att vara nöjda med sig själva – men samtidigt hitta sundare vanor.

Då jag inte har läst boken tänker jag inte yttra mig särskilt mycket om den – man kan nämligen inte utifrån en artikel i Aftonbladet göra en rättvis bedömning. Det jag däremot funderar kring är det som jag tog upp tidigare – är det här ett område ämnat för den här målgruppen, med tanke på hur det tycks framställas? Är ord som övervikt, diet och bantning begrepp som 4-8 åringar ska exponeras för? Eller skapar en bok likt, ”Magge Goes on a Diet”, bara onödigt fokus kring utseende och vikt i ett alltför tidigt stadium? Kommer ni ihåg inlägget om ätstörningar, där jag berättade om en studie som visade att var femte flicka i sjuårsåldern ville vara smalare? Det känns ganska relevant i sammanhanget, tycker jag.

Jag vet inte hur ni ställer er i frågan, men i mitt tycke är det föräldrarnas ansvar att se till att barnen äter bra och får röra på sig ordentligt i den här åldern, vilket gör mig lite tveksam till boken. Det är som sagt omöjligt att göra en rättvis bedömning utan att ha läst boken, men vilka är era spontana tankar kring den?