Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Barnböckernas betydelse

Kommentering avstängd

Jag har funderat en del kring barnböcker den senaste tiden. Dels på olika budskap och funktioner som dessa kan förmedla, men också vilka jag själv läste eller hörde berättas för mig i unga år. Böcker som berörde och lämnade avtryck, karaktärer som jag tyckte om/inte tyckte om …

Bild: meepoohfoto @ freedigitalphotos.net 

Jag har aldrig varit någon bokmal, tyvärr. Jag önskar att jag hade var det. För faktum är att böcker fyller viktiga funktioner i vår utveckling och vardag. Vår tal- och språkutveckling gynnas enormt av att läsa mycket, och fantasin likaså. Boken ger oss också en möjlighet att fly verkligheten, vilket kan vara nog så viktigt ibland. Fördelarna är således många. Så läs mycket för era små, och uppmuntra dem att läsa själva lite senare.

Så vad kom jag fram till i mina funderingar? Jo, Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Den finns fortfarande kvar i mitt huvud. Jag kommer inte exakt ihåg när jag läste den, men jag skulle gissa att det var någon gång på mellanstadiet. Detaljerna är således ganska suddiga numera, men jag minns att det var en berättelse som jag tyckte väldigt mycket om. Den syskonkärlek som beskrevs, och den lojalitet som Jonatan och Skorpan visade för varandra berörde mig väldigt mycket. Utöver de teman som jag just vidrörde innehöll boken också spänningsmoment och en del ondska vilket kryddade den lite extra tycker jag. Så det var nog min absoluta favorit.

Överlag var Astrid Lindgren en helt fantastisk författare. Vet ni inte vilken bok ni ska välja, börja leta bland Astrids många verk. Ni hittar säkert någon som passar. Annars undrar jag rent generellt, vilka böcker läser ni för era barn? Vilka är favoriterna? Vilka tycker du har bra budskap?

Comments are closed.