Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Barn ska leka, inte träna

Kommentering avstängd

Jag läste nyligen en artikel på Aftonbladet med rubriken Småbarn ska träna 3 timmar om dagen. Det låter kanske saftigt, men faktum är att detta känns som ett onödigt problem, som vi mer eller mindre har skapat. Jag håller med om mycket som skrivs i artikeln, men att kalla småbarns fysiska aktivitet för träning – nej, det går bort. Förhoppningsvis är det bara bristande översättning från Aftonbladets sida. Barn ska leka, och ges de bara utrymme och möjligheter till att göra det uppnår de utan problem rekommenderade gränser.

Bild: Vlado @ freedigitalphotos.net

Det har jag sett med egna ögon. Låt barnen vara ute och leka, såväl på förskolan som hemma – där finns oändliga möjligheter till lek. Var inte för bekväm, du gör bara dina barn en otjänst. Jag ser alltför ofta, liksom Claude Marcus på Karolinska Istitutet också påpekar, föräldrar som drar sina barn i vagn alltför långt upp i åldrarna – ofta av ren bekvämlighet. Sådant gör mig galen. Finns det inte tillräckligt med stillasittande aktiviteter i dagens samhälle? Låt barnen gå själva! Kanske är vandrande skolbussar något att överväga?

Till ansvariga på respektive kommun vill jag bara säga, underhåll lekplatserna!

Något som den brittiska hälsovårdsmyndigheten, vars nya rekommendationer artikeln baseras på, tycks ha förbisett är dock kostens betydelse. Det är trots allt inte enbart bristande fysisk aktivitet som gör att andelen barnfetma ökar. Exempelvis skulle nog en minskad sockerkonsumtion göra sitt till.

Comments are closed.