Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Att tänka på vid sol och bad

Kommentering avstängd

Sommaren är mångas favoritårstid, så även min. Juli månad har precis tagit sin början, och även om det idag är mulet utanför mitt fönster innebär det att sommarens bästa och mest intensiva månad har anlänt. Det är nu sommaren börjar på riktigt, med sol och bad dagarna i ända. Men kom ihåg att vara varsam!

Solljuset gör oss piggare och är vår källa för Vitamin D. Solen utsätter oss emellertid också för allvarliga risker, inte minst de yngre barnen. Att barnen drabbas extra hårt beror framförallt på att de har en solkänslig hud. Inte heller kan bilda ett lika bra pigmentskydd som oss vuxna. Det är därför viktigt att skydda barnen ordentligt från solen – inte enbart ur ett kortsiktigt perspektiv utan också ett mer långsiktigt. Brännskador som barn ådrar sig som liten tycks nämligen öka risken för att utveckla hudcancer i vuxen ålder. (Cancerfonden, 2007)

Tänk på att/tips:

  • Solen står som högst runt klockan 14:00.
  • Barn under 6 månader bör inte vistas i direkt solljus.
  • Lek i skuggan/inomhus mitt på dagen.
  • Vattnet skyddar inte mot solen – det reflekterar istället solljuset.
  • Solskyddskräm, hatt, solglasögon, tröja och badskor är bra.
Bild: Worakit Sirijinda @ freedigitalphotos.net

Att tänka på vid bad utomhus är också att barn inte alltid har särskilt bra förmåga att reglera sin kroppstemperatur ordentligt. Det gäller därför att vara uppmärksam på om barnet fryser. Då barn under 2 år inte huttrar för att förmedla detta måste du istället uppmärksamma andra tecken, såsom om barnet kurar ihop sig, gnäller, har blå läppar med mera. Som ett riktmärke, barn under 2 år bör inte bada i vatten med en temperatur under 32 grader – åtminstone inga längre perioder. (babysim.com, 2011-07-01)

Bara som en anekdot är min rygg fortfarande röd efter att ha utsatts för solens starka strålar häromdagen. Ödets ironi, eller hur? Utsätt inte barnen för samma sak – det är varken hälsosamt, snyggt eller särskilt bekvämt.

 

Referenslista:

Comments are closed.