Framtida Friskusar | barn och unga i fokus

Hälsa och utveckling för barn och ungdomar.

Är kortfilmen ”Las Palmas” okej?

Kommentering avstängd

För ett tag sedan fick jag frågan huruvida jag tycker det är okej att använda barn i reklamfilmer som inte vänder sig till barn.Jag svarade lite undvikande att jag inte visste vad jag tyckte, och att jag nog måste fundera lite mer kring det innan jag tog ställning. Faktum är att jag fortfarande inte riktigt vet vart jag står i frågan, men det beror väl mycket på vad det är för typ av reklam och hur den framställs kan jag tycka. Rent generellt tycker jag dock att man ska vara försiktig med att använda barn i dessa sammanhang. De är ofta inte medvetna om vad de deltar i och har då heller inga direkta möjligheter att neka en medverkan. Men ja, var går gränsen?

Jag har inte tänkt att trassla in mig mer i det resonemanget just nu, utan lämnar det och hoppas att Mange, som ställde frågan och som jobbar med marknadsföring, tar sig an det i sinom tid. Anledningen till att jag kom att tänka på det var nämligen följande videoklipp:

”Las Palmas” – ett videoklipp med nu över 11 miljoner klick på YouTube. Många tycker kortfilmen är väldigt rolig och charmig – till och med genialisk. Jag måste vara fruktansvärt torftig, men utifrån ovanstående trailer förstår jag inte det roliga. Här har vi en filmskapare som framställer sitt eget barn som alkoliserad, och det är roligt? Visst, alla begriper väl att det inte är på riktigt – men roligt? Vad är poängen? Gör man en kortfilm likt den här har den väl antagligen/förhoppningsvis ett syfte utöver att locka till skratt eller? Är den menad att driva med dagens vuxna? Eller är kanske undertonen att visa att fyllon blir som barn – på fyllan? Oavsett vilket är jag inte särskilt förtjust i att använda ett litet barn för att visa på det sjuka i dagens samhälle. Men målsman är tydligen inte av samma uppfattning och säger istället att det är en kärleksförklaring till dottern. Jaha, där ser man. Låtsasbröst, smink och ”sprit” … men ja, jag har aldrig påstått mig vara någon hejare på kultur. Vad tycker du?

Comments are closed.